Asociația Cluburilor Europene (ACE) va solicita FIFA, în cursul săptămânii viitoare, ca ediția din 2022 a Cupei Mondiale, care va avea loc în Qatar, să se dispute între 28 aprilie și 29 mai, informează BBC.
În documentul pe care îl va trimite la FIFA, ACE va propune ca edițiile de campionat din sezonul 2021/2022 să înceapă cu două săptămâni mai devreme, iar fazele finale ale cupelor din fiecare țară să se dispute după Cupa Mondială.
Potrivit ACE, finala Cupei Mondiale ar urma să se joace la 29 mai, iar finalele cupelor naționale să aibă loc în iunie.
ACE reprezintă cele mai mari 214 cluburi ale continentului european.
Totuși, UEFA ar prefera ca ediția din Qatar să se desfășoare în lunile ianuarie și februarie din 2023, însă FIFA a refuzat această solicitare, precizând că turneul final trebuie să se dispute în anul calendaristic 2022. O altă problemă a datei propuse de UEFA este reprezentată de faptul că în aceeași perioadă este programată Cupa Africii pe Națiuni.
Președintele FIFA, Sepp Blatter, este de părere că turneul final ar trebui să se joace în perioada noiembrie-decembrie 2022, însă cluburile europene se opun, deoarece ar fi afectată desfășurarea Ligii Campionilor.
O altă perioadă luată în calcul, ianuarie-februarie 2022, este exclusă în urma unui acord între Blatter și președintele Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach, potrivit căreia Cupa Mondială nu se va suprapune cu Jocurile Olimpice de iarnă.
Pentru ca planul ACE să fie viabil, două sau trei etape din campionatele naționale ar trebui să se dispute la mijlocul săptămânii, iar faza optimilor din Liga Campionilor să aibă loc pe parcursul a două etape, în loc de patru câte sunt în prezent. De asemenea, o perioadă de două săptămâni din martie 2022, dedicată meciurilor echipelor naționale, ar trebui înlăturată.
Jucătorii care vor participa la Cupa Mondială ar urma să fie lăsați să se alăture echipelor naționale începând din 18 aprilie, cu zece zile înaintea debutului competiției.
ACE consideră că vremea din Qatar în acea perioadă (sfârșitul lunii aprilie și toată luna mai) va oferi condiții mai bune decât cele care au fost la Cupa Mondială din Mexic 1986, SUA 1994 și Brazilia 2014.
Conform solicitării ACE, meciurile din faza grupelor ar urma să se desfășoare în perioada 28 aprilie – 12 mai, startul partidelor fiind programate la orele locale 21.00, 23.30 și 02.00 (n.r. – 20.00, 22.30 și 01.00 în România). Potrivit valorilor termice din ultimii 10 ani, temperaturile ar varia între 29 și 32 de grade Celsius.
Meciurile din fazele eliminatorii ar începe la 14 mai, startul partidelor fiind programate la orele locale 22.00 și 01.00 (21.00 și 00.00 în România).
Finala Cupei Mondiale s-ar putea disputa la 29 mai, pe Stadionul Lusail, care va avea o capacitate de 86.000 de locuri.
În luna mai, temperatura medie a fost de 33 de grade în ultimii zece ani.
Qatar a promis că va folosi tehnologii de răcire, temperaturile în interiorul stadioanelor urmând a fi în jurul valorii de 23 de grade.
Un potențial obstacol în propunerea ACE ar putea fi reprezentată de Ramadan, care în 2022 va avea loc în perioada 3 aprilie – 2 mai. Mâncatul și băutul în public sunt ilegale în Qatar în perioada Ramadanului, când musulmanii nu mănâncă și nu beau de la răsărit până la apus.
O decizie finală, în ceea ce privește perioada de desfășurare a Cupei Mondiale din 2022, va fi luată de FIFA până în martie 2015.
Mediafax
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER